Invent

Behandlingar


Varför undersökning?

En fullständig undersökning av tänder bör alla vuxna göra en gång per år. Detta är viktigt för att på ett tidigt stadium upptäcka och behandla sjukdomar på tänderna och i munhålan. Det är också då som man kan grundlägga de förebyggande vanor som gör att man kraftigt minskar behovet av tandvård på lång sikt.
Vid ditt första besök hos oss så kommer vi att göra en grundlig undersökning av dina tänder, slemhinnor, käkleder och bett. Vi kommer att ta de röntgenbilder som anses nödvändiga. Sedan går vi gemensamt igenom de eventuella fynd som gjorts. Om någon form av behandling behövs så får du information om denna och vad kostnaden blir. Du får även upplysningar om vilken form av egenvård som passar just dig och dina tänder och vilka redskap som är lämpliga i ditt fall.

Tandhygienistbehandling

Är det verkligen nödvändigt? Räcker det inte med regelbundna tandläkarbesök?

Tandhygienisten förklaring:

Som tandhygienist arbetar man främst förebyggande mot att karies och tandlossningssjukdomar inte ska uppstå. Men också sjukdomsbehandlande behandlingar där tandlossningen redan brutit ut, genom att avlägsna skadliga bakterier och tandsten.
I dag lever vi människor länge och vill man behålla sina tänder livet ut är det viktigt med goda munhygienvanor. Med regelbundna besök hos hygienist, redan från 20 års ålder, har man möjlighet att hålla dina tänder friska genom livet.
Tandhygienisten undersöker munhålan, diagnostiserar karies- och tandlossningssjukdomar, samt bedömer om patienten har behov av förebyggande behandling mot karies och tandlossning. Man får även information om hur man själv förebygger tandsjukdomar och får råd om munhygien och kost. Vidare tar hygienisten bort tandsten och bakteriebeläggning både under tandköttet och ovanför tandköttet, samt polerar och blästrar bort ytliga missfärgningar. Har man djupare missfärgningar kan vi här på kliniken hjälpa dig med att bleka tänder säkert, genom att framställa en individuell blekskena som passar just dina tänder.

En tandhygienistbehandling kostar mellan 500 kr till som mest 900 kronor, beroende på tandficksdjup, hur mycket tandsten man har och andra faktorer.

Information om övriga behandlingar

Tandgnissling

Att pressa eller gnissla tänder är vanligt och beror ofta på stress. Det kan också hänga samman med obalans i ditt bett. På fackspråk kallas tandgnissling och tandpressning för bruxism.
Förutom att en eventuell partner ligger sömnlös, kan det få allvarliga konsekvenser för dina tänder. Men det går att åtgärda genom en s.k. bettskena, som man bär på natten

Tandlossning

Tandlossning (parodontit) är en av våra vanligaste folksjukdomar. Den börjar med en inflammation i tandköttet (gingivit) som gör att det bildas en djup ficka mellan tand och tandkött där bakterierna kan frodas

Amalgamsanering

Att amalgamfyllningar belastar immunförsvaret har blivit bekräftat via grundliga undersökningar direkt på människor. Därför byter vi ut amalgamfyllningar åt dig som har besvär till följd av dessa.

Rotfyllning

Kallas också för endodontisk behandling. Om kaviteten är riktigt djup, kan man behöva rotfylla tanden. Det går till så att man öppnar tanden och rensar ut tandkanalerna. Är det mycket inflammerat, lägger man in ett medicinskt inlägg och fyller igen tanden med en temporär fyllning. Man brukar vänta någon månad för att se så att det inte uppstått några komplikationer, innan man lägger in en permanent fyllning. Behandlingen kan vara både besvärlig och kostsam – allra bäst är att laga hål i tänderna innan de blivit för djupa!

Blekning

Att låta bleka sina tänder är en estetisk tandvårdsbehandling som blir allt vanligare.
Man kan göra en bettskena och få blekningsmedel att utföra behandlingen hemma i lugn och ro.

Vi utför tandblekning även här på kliniken med hjälp av vår moderna, kraftfulla tandblekningslampan BEYOND® Polus®. Det är en extremt effektiv, snabb och säker metod för blekning av tänderna. Här används halogendriven blekningslampa med LightBridge-teknik (en  kombination av halogen och LED-ljusteknik), LED-läkningsljus med punktblekningsfunktion och med avancerad filtrering som avlägsnar all skadlig värme och ultraviolett exponering. Själva behandlingen med lampan tar ca 45 min (3 x 15 min). Nyansförbättringen ligger på mellan 8 och 32 nyanser på VITA-skalan.

Patienten ska sedan avstå från all ”färgad” mat och dryck (även färgad tandkräm med fluor) under minst 72 timmar, helst i 7 dagar för bättre effekt.  Effekten kan vara ca 2 år.

En Polus® tandblekning passar perfekt för dig med missfärgningar huvudsakligen orsakade av yttre påverkan, såsom kaffe, te, snus och tobak och vissa läkemedel.

Men innan man bleker är det viktigt att tandläkaren undersöker dina tänder samt att man uppfyller följande kriterier:
– Kariesfri, d.v.s. de hål man har måste lagas.
– Gamla fyllningar bör vara av god kvalitet.
– Ytliga beläggningar bör avlägsnas.
– Tandköttet måste vara friskt och man får inte ha några sjukdomar i munnen.
– Man måste vara 18 år fyllda.

Tandvårdsrädsla

Det är inte bara barn som är rädda för att gå till tandläkaren.

Läs mer om behandling av tandvårdsrädda vuxna här: http://www.1177.se/Stockholm/Tema/Tander/Sjukdomar-och-besvar/Tandvardsradsla-hos-vuxna/

Tandvårdstödet – så funkar det:

Tandvårdsbidrag

Den 1 juli varje år tillgodoräknas du det allmänna tandvårdsbidraget. Det kan maximalt sparas i 2 år, och dras direkt ifrån din tandläkarräkning. Hur mycket du får i tandvårdsbidrag, beror på din ålder. Till och med det år som du fyller 29 är bidraget 300 kr per år. Från och med det år du fyller 30 till och med det år du fyller 74 är bidraget 150 kr per år. Från och med det år du fyller 74 är bidraget återigen 300 kr per år.

Högkostnadsskyddet

Du står själv för tandvårdskostnader som har ett referenspris* på upp till 3000 kr. Därefter får du ersättning av staten med 50 % av kostnader med ett referenspris mellan 3000 och 15000 kr. Om din behandling har ett referenspris som överstiger 15000 kr, får du ersättning med 85 %.

Högkostnadsskyddet gäller i ett år efter det att du inlett din behandlingsperiod.
*angående referenspris: se ordlistan.

 

Aktuellt

 

  • Vi tar emot nya patienter.
  • Nyhet: Vi utför tandblekning med Beyound Polus® lampan! Välkomna!

Karta

Hitta till oss

Kommunallt: T-Rådmansgatan, därefter 6 min gång. Från T-stationen Tekniska Högskolan är det 9 min gång.

Med bil: Från Parkeringshuset Norra Real på Tulegatan 14-16 är det 6 min till fots.

Telefoner

08-10 78 78

Jour: 0704 96 16 82

Scroll to top